Voor elk probleem een plaatje

Een van de vragen die we aan het begin van een training vaak krijgen is hoe je in een het écht nu eigenlijk snel met een goed plaatje kunt komen. Alvast één tip ... ok, én een waarschuwing.

De tip: maak van elk probleem een plaatje. Vaak heb je best een goed idee welke vragen of problemen er op dit moment spelen. Dat zijn de vragen waarop je je kunt voorbereiden. Ga voor een vergadering eens een paar minuten achter een wit vel papier zitten en begin met een eerste poging om de te bespreken problemen in beeld te brengen. 

Die paar minuten voorbereiding zijn snel weer terugverdiend. Tijdens het tekenen kom je er vaak achter dat het probleem nog niet duidelijk genoeg is, wat nu eigenlijk het hoofdprobleem is of dat één probleem eigenlijk uit meerdere kleinere problemen bestaat.

Daarnaast ben je alvast voorbereid om in de vergadering zelf een positieve bijdrage te leveren. Jouw eerste versie kan het begin zijn van een goed gezamenlijk begrip van het probleem én mogelijke oplossingen. Ten slotte, het tekenen van een plaatje gaat een stuk makkelijker als je het al eens gedaan hebt. 

De waarschuwing: wordt niet té verliefd op je eigen werk. Net als het begrip van het probleem moet ook het plaatje mee kunnen groeien en veranderen. Uitwissen en opnieuw beginnen hoort er gewoon bij!

Max Kloosterman

test to see where bio shows up