Van pen en papier naar computer

Tekenen is op papier of op een whiteboard gaat vaak zoveel sneller en makkelijker dan op je computer en bovendien is het verbazend makkelijk om te zetten naar een plaatje in een presentatie of document als je dat nodig hebt. Hoe doe je dat het beste? Onze tips.

Stap 1: de tekening

Gebruik altijd wit papier zonder lijntjes en een zwarte pen. Eenvoudiger kan niet en een goed begin is het halve werk. Pik een paar blaadjes uit de dichtstbijzijnde printer als je geen papier bij je hebt. Zorg dat je in ieder geval altijd een zwarte fine-liner bij de hand hebt. Whiteboards zijn gelukkig al wit en je hebt natuurlijk altijd een goede zwarte stift bij je. (lees ook: Verbeter de wereld, pak een stift!

Stap 2: scannen

Onze favoriete app om tekeningen te scannen met je telefoon of tablet is CamScanner. Werkt op zowel Android als Iphone, doet het gewoon goed en geeft je de mogelijkheid om. Andere apps hebben vaak veel soortgelijke functionaliteit maar missen soms net een paar van de voor ons belangrijke mogelijkheden. 

  • Controle over het eindresultaat - de standaardinstelling doet het meestal direct goed maar soms wil je kunnen je kiezen voor net een andere nabewerking voor een beter resultaat. Wij maken 90% van onze scans met de Magic Color setting. De andere 10% doe ik met B&W als er per ongeluk toch een kleur in komt die we niet willen hebben
  • Controle over waar je je foto laat opslaan: om snel verder te kunnen werken met de scan is het bijvoorbeeld makkelijk dat je vanuit Camscanner de scan kunt laten opslaan in dropbox. 

Tips bij het maken van de foto: wanneer je fotografeert: leg je papier dan in de vensterbank - als je nog daglicht hebt natuurlijk - en zet de flitser uit. Dat zorgt voor een goede egale verlichting en dat maakt het bewerken door de app daarna makkelijker. Wanneer je een whiteboard fotografeert: liefst zonder flits als het maar enigszins mogelijk is. Als het echt niet anders kan, fotografeer het whiteboard dan onder een lichte hoek zodat de flits niet volledig terug reflecteert. De app kan de perspectiefvertekening prima corrigeren.

Mocht je trouwens een foutje gemaakt hebben in je tekening en niet alles opnieuw willen doen: met de gratis tekenprogramma's op je computer (paint in windows en een wat moeilijker te vinden alternatief op een mac) kun je heel makkelijk kleine correcties aanbrengen. Op je telefoon kun je hetzelfde doen met bijvoorbeeld de Autodesk Sketchbook app. Android / Iphone

Stap 3: ten slotte, gebruik je tekeningen!

Nu je weet hoe je een foto kunt maken van je tekening kun je deze kennis gebruiken om een persoonlijke touch aan je presentaties te geven. Stop met zoeken naar standaard clip art en stock foto's die iedereen al een keer gebruikt heeft. Maak gewoon zelf het plaatje dat je nodig hebt! Hoe vaker je het doet des te beter je er mee voor de dag komt. Veel plezier en succes!

Max Kloosterman

Home, Rembrandtweg 390, 1181 HC Amstelveen, Netherlands

test to see where bio shows up